Pączki



  • 800 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 opakowania suchych drożdży  (14 g)
  • szczypta soli
  • 4 duże jajka
  • 2 żółtka 
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
Dodatkowo marmolada lub konfitura z róży

Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki, wyrobić, a na końcu uzupełnić roztopionym masłem. Wyrabiać ciasto do uzyskania gładkości i elastyczności bez dosypywania mąki. Ciasto już wyrobione odłożyć do szklanej misy, przykryć. Odstawić na ponad 1h. 

Ciasto po urośnięciu rozwałkować na posypany mąką blat na grubość 1,5 - 2 cm. Wycinać formą (metalowym ringiem wygodniej) np szklanką.  Powyższe zostały wycięte ringiem 5 cm, tym samym pączki są mniejsze.  Wycięte odkładamy na ponownie posypany mąką blat na czas nie krótszy niż 30 minut. Przykrywamy.

Pieczemy w głębokim tłuszczu, z obu stron. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i nadziewamy pistoletem lub rękawem cukierniczym.


Komentarze

Popularne posty